Kursusoversigt

Her er en oversigt over kurser, SATS jævnligt arrangerer eller har arrangeret.

Er her kurser, du brænder for at prøve kræfter med, men som desværre ikke er blevet arrangeret, kontakt os da på vores mail, så må vi se, om der er opbakning til projektet.
Måske kan DU hjælpe os med at arrangere det næste 😉

 

FAST Ultralyd

Dette kursus giver en introduktion til og basal undervisning i ultralyd på baggrund af FAST-protokollen (focused assessment with sonography in trauma).

Ved FAST-metoden undersøges for væske/blod omkring hjertet og de indre organer vha. 4 projektioner.

Kurset er hands-on, hvor du selv kommer til at scanne dine medstuderende og selv blive scannet.

Da kurset er hands-on henvender det sig til alle, selvom et lille kendskab til abdominal anatomi er at anbefale.

Luftvejshåndteringskursus

Ved du, hvordan man simpelt kan skabe en fri luftvej? Kan du maskeventilere? Eller kender du indikationerne og fremgangsmåden for intubation?

Hvis ikke, men gerne vil vide det, er det her et kursus for dig.

Aftenen vil indebære oplæg om ABCDE-princippet, gennemgang af basal og avanceret luftvejshåndtering.
Derudover vil der være hands-on øvelser, hvor du får mulighed for at afprøve de forskellige teknikker og basale færdigheder. Det gælder blandt andet hageløft, anlæggelse af larynxmaske, intubation og maskeventilation.

Du får altså lov til at få fingrene i opgaver, som altsammen er en del af anæstesilægens hverdag.

Deltagelse i kurset forudsætter et basalt kendskab til luftvejenes anatomi.

Pædiatrisk Genoplivning

Der er flere forskelle i hvordan man håndterer hjerestop hos børn og voksne, og kurset vil fokusere på hvordan man håndterer hjertestop hos børn efter de europæsiske retninglinier.

Målgruppe: Studerende på den sidste del af kandidatuddannelsen, men alle der har bestået fysiologi er velkomne.

Katastrofekursus

En bombe springer i midten af Aarhus. Alt er kaos og du er første læge på stedet. Hvor end du kigger hen ligger tilskadekommende med blod overalt, tarmene ud af maven og knogler stikkene ud af benene.

Du laver en hurtig vurdering af situationen og finder ud af at der er over 30 personer, der har brug for din hjælp – NU! Folk skriger omkring dig, støvet og røgen breder sig i gaden og det summer i dine ører. Og det er dig, der er lægen. Det er dig, folk kigger mod og forventer at du tager styringen.
I løbet af dine seks år på studiet er der ingenting der kan forberede dig på det her scenarie. Ingen forelæser har fortalt dig hvordan du skal gribe situationen an – hvordan du skal prioritere og triagere dine patienter eller hvordan du skal fordele de få ressourcer du har til rådighed i felten.

Det har SATS tænkt sig at lave om på. For de her scenarier er virkelighed. Vi så det for nogle år siden i Utøya og senest i Spanien hvor et stort tog afsporede med kaos og død til følge.
Derfor har vi arrangeret det største kursus, du nogensinde kommer til at deltage i på studiet – KATASTROFEKURSUS.

I løbet af tre dage kommer du til at lære at triagere, at bruge et spineboard og kommunikere med alarmcentralen som læge. Du kommer til at høre om eksplosionsskader og hypoterme patienter fra de førende eksperter i Danmark. Og meget, meget mere!

Du kommer også til at bruge dine nyerhvervede færdigheder i praksis – på kæmpestore realistiske scenarier skal du behandle og hjælpe patienter som er kommet til skade efter en ulykke. Du skal arbejde sammen, prioritere de få midler du har med dig, behandle korrekt – alt imens vind og vejr arbejder imod dig.
Du vil blive presset og du vil blive stresset. Du vil være træt når du er færdig. Men du vil tage uvurderlig viden med dig hjem, som du kan bruge når du engang bliver læge eller er vidne til en bilulykke på vejen fra Aarhus til København.

Venflonkursus

Undervisning i korrekt procedure ved anvendelse af venflon samt en masse praktisk øvelse.
Kurset henvender sig til alle studerende, der vil være bedre rustet til klinik.

Introkursus i ABC, ultralyd, akut luftvejshåndtering og IV adgang

Kurset er tænkt som en helt basal indførsel i hvordan man tilgår den akutte anæstesiologiske patient. Kurset henvender sig til studerende som lige er startet på studiet og som gerne vil stifte bekendtskab med hvordan tankegangen er omkring akutte patienter efter A(Airway) B(Breathing) og C(Cirkulation) tankegangen, og strukturen følger den måde man modtager akutte patienter på bla. traumemodtagelsen. Der er mulighed for at få hands-on og lære en masse som kan bruges senere hen på studiet.

Målgruppe: Studerende på 1. til 3. semester.

Førstehjælp

Hvad gør du, når et barn ikke kan trække vejret pga. et fremmedlegeme? Og hvad gør du ved elulykker? Hvordan er det nu lige førstehjælpens 4 hovedpunkter lyder? Og hvad er det nu, man skal gøre, når bedstefar viser tegn på en blodprop? Dét og meget mere vil blive gennemgået og trænet på dette kursus.

Vi har skræddersyet dette førstehjælpskursus, så det passer til dig, der er først på studiet, og gerne vil vide, hvad du kan gøre når ulykken er ude. Men kurset er også for dig, der ønsker en genopfriskning af allerede trænede færdigheder.

Figurant på BATLS

Der er masser af action, pansrede ambulancer, krudt og kugler når forsvaret træner deres læger, sygeplejersker og soldater.

SATS samarbejder med Trænregimentet og sanitetsafdelingen på kasernen i Aalborg med deres kursus Battlefield Advanced Trauma Life Support (BATLS). Her kan du komme med som figurant, og se hvordan behandlingen i forsvaret foregår, når det virkelig brænder på.
Der er ikke nogen krav til skuespillerevner eller medicinsk viden, bare du har lyst til at være med.

Normalt bliver BATLS afholdt to gange årligt, en gang i Januar og en gang i Juni.
Du kan læse om vores tur på kurset i Juni 2015 her.

Hvis du vil melde dig til et fremtidigt kursus, skal du holde øje med opslagene på Facebook, hvor det vil blive annonceret når næste kursus kommer.

Basal Genoplivning (BLS)

Kurset følger ERC standarterne, som er gældende i hele Europa. På kurset lærer man basal hjertelungeredning, samt at bruge en AED (automatisk hjertestarter). Kurset henvender sig til alle, som har lyst til at lære, hvordan man behandler hjertestop – også udenfor hospitalets vægge. Kurset passer perfekt til folk som befinder sig på den første del af studiet – eller snart skal i klinik.

Da kurset følger de europæiske standarter vil man efter bestået kursus få udstedt et kursusbevist, sådan at man har papir på sine nylærte kundskaber. Kurset tilsvarer det som er obligatorsik på 2. semester på studiet.

Målgruppe: Studerende på første del af studiet, eller ældre studerende der gerne vil have genopfrisket deres basale genoplivning.

Avanceret Genoplivning (ALS)

Ved du hvordan genoplivning på sygehusene foregår, og kan du hjælpe til hvis bliver nødvendigt? Om ikke andet, så kan det ikke trænes ofte nok.

På kurset bliver retningslinjerne for avanceret genoplivning gennemgået, hvorefter du får mulighed for at øve dig på en avanceret dukke. Det foregår ved cases, hvor du får præsenteret et aktuelt scenarie, og skal så tage stilling til behandlingen, hvornår du vil defibrilere osv. Dukken programmeres til at ”fejle” forskellige sygdomme.

Det forudsættes at man har et basalt kendskab til EKG, svarende til det man kan efter at have bestået 3. semester. Desuden vil vi stærkt anbefale at deltagerne tidligere har modtage undervisning i basal hjertemassage.

Akut Ultralyd

Du lærer hands on at bruge ultralyd i diagnostikken af den akutte kritiske patient på baggrund af FATE protokollen.

FATE beskriver en tilgang til patienten, hvor man via fem standard ultralydsprojektioner kan få en ide om patientens kardiovaskulære status. FATE implementeres i øjeblikket på de fleste intensivafdelinger og anvendes også præhospitalt.

Da kurset er “hands on” og med praktiske håndgreb henvender det sig til alle, omend en vis kendskab til hjerte-/kredsløbsfysiologien er at anbefale.

Akutte Procedurer

Vil du lære håndgreb som kan redde livet på traumeofre? Vil du kunne sikre luftvejene på de mest akutte patienter? På kurset i akutte procedurer lærer du at lave nødtracheotomi, anlægge pleuradræn og intraosseøs adgang. Disse procedurer er essentielle for at skabe frie luftveje, sikre vejrtrækningen og cirkulationen hos meget akutte patienter, og derfor kan de betyde forskellen mellem liv eller død.

Målgruppe: Fortrinsvis studerende på kandidatdelen, men alle der har bestået anatomi er velkomne.